Stavanger   Logo
 Bowls Club

  Stiftet 5. desember 2008

nen tasta


 Hovedside

 
Vis på kart 
 Hva er bowls?
 Vedtekter
 Banereglement
 Spilleregler
 Bilder og video
 Årskalender
 Kamper
 Dokumenter
 Div lenker
 Kontaktperson/Styret
 Medlemmer  


 Webansvarlig: 
 Per J. Haaland


     

BOWLS - HVA ER DET?

Mange har sett engelskmenn og -damer trille kuler på en plen som er ca 40 m x 40 m. De er iført helt hvite drakter. Sporten heter bowls, og har nå sitt inntog i Norge. Tidligere har vi ikke hatt slike plener tilgjengelige, men på Lassa har vi nå en bane med duk, og den holder internasjonal standard.

Bowls er den mest populære sporten blant pensjonister i England, og dette er et nytt tilbud i Norge. Et av våre medlemmer er også er medlem av en klubb i Brighton and Hove, The Drive Bowls Club. Klubben er 107 år og spiller i fjerde divisjon. I byen Brighton and Hove er det syv divisjoner i ligaen. Det er 24 klubber med 27 lag.

I England er dette en gammel sport. Det hele startet i 1299. Anekdoten sier at da den spanske armada ble observert i 1588, så gikk det bud til sjefen for den engelske marine, Francis Drake, som bodde i Dartmouth, om at han måtte få ut flåten. Han spilte akkurat da bowls, så han sa at han skulle gjøre det når han hadde bowlet ferdig.

Foreløpig er det bare to klubber i Norge, Stavanger Bowls Club, stiftet i 2008 og Tasta Bowls Club, stiftet i 2010. Stavanger B. C. har 56 medlemmer, Tasta B. C. 30 medlemmer per januar 2016.

Bowls går ut på å trille kuler som veier ca halvannet kilo, minst 23 meter mot en liten hvit eller gul kule. Kulene er ikke helt runde. På den ene siden er de slipt ned slik at når de mister fart, så går de i en bue. De internasjonale reglene er oversatt til norsk og finnes her.

Bowls passer både for damer og herrer. Veteran blir du først året etter du fyller 75 år, så det er også en sport for godt voksne. Det er ikke en dyr sport, og du får være ute på banen i frisk luft flere timer i uken. Flere handikap-klubber kan benytte tilbudet i og med at det ikke kreves så mye fysisk styrke.

En bowlsbane skal være 34 – 40 m lang og delt opp i felt med 5,5 – 5,8 m bredde. Hver spiller må skaffe seg et sett på fire kuler som varer livet ut. Det er allerede en sportsbutikk i Randaberg som importerer kuler til Norge. I tillegg kreves det målebånd. På banen på Lassa er det påkrevd med helt flate sko.

For å komme i gang er det nesten nødvendig med en instruktør. Det er en på Lassa.


.                  Lassa.                                                                                                                            Bowls på Lassa 

                                    .

© Stavanger Bowls Club